digitalmikkeli.fi

 

Mikkeli uudistuu älykkääksi Saimaan rantakaupungiksi

Julkaistu 23.05.2012
Suomalaisen kaupunkiunelman suunnittelussa näkyvät ekologisuus ja digitaalisuus.

Mikkelissä panostetaan laadukkaan kaupunkiympäristön rakentamiseen. Kaupungin uudisrakentaminen keskittyy seuraavien parinkymmenen vuoden aikana Saimaan rannalle Satamalahteen, joka vastaa sekä suomalaisiin asumisunelmiin että tulevaisuuden kaupunkisuunnittelun vaatimuksiin. Älykkäästi suunniteltu elinympäristö lisää asukkaidensa hyvinvointia ja elämänlaatua.

Mikkelin kaupunkikeskustan uudistaminen sai Suomen paras kaupunkikeskusta -palkinnon tänä vuonna. Samat laadukkaat periaatteet yhdistettynä ekologisuuteen ja digitaalisuuteen ohjaavat kaupunkisuunnittelua Älykäs kaupunki 2020 -hankkeessa. Miktech Oy on mukana Älykäs kaupunki 2020 -hankkeessa, erityisesti digitaalisuuden ja vuorovaikutteisuuden osalta.

”Mikkeli on moderni kasvukeskus Saimaan rannalla. Tavoitteenamme on olla uudistushenkisiä edelläkävijöitä suomalaisten kaupunkien joukossa ja hyödyntää sellaisia uudenlaisia teknologisia ratkaisuja tulevaisuuden toimialoilla, jotka hyödyttävät asukkaitamme kestävällä tavalla”, kertoo Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja Soile Kuitunen. ”Meille kaupungin historia, puhdas luonto sekä laadukas asuminen ovat tärkeitä arvoja, joita haluamme kehittää ja välittää myös tuleville sukupolville”, jatkaa Soile Kuitunen, joka on valittu myös valtioneuvoston tulevaisuusselonteon valmisteluun ja yhden teemaryhmän puheenjohtajaksi. Tulevaisuusselonteon kantavana teemana on Suomen kestävä kasvu ja hyvinvointi.

Kun yritykset otetaan mukaan suunnittelutyöhön, luodaan samalla uusia työmahdollisuuksia tulevaisuuden toimialoille. ”Mikkeli haluaa olla elinvoimainen kaupunki, joka houkuttelee uusia asukkaita ja osaajia. Kehitämme kaikkien alueen toimijoiden kanssa yhteistyössä uutta liiketoimintaa tulevaisuuden toimialoille. Näitä ovat bioenergia, ympäristöturvallisuus ja digitaalisuus. Panostamme myös palveluihin -sekä palveluliiketoimintaan että digitaalisiin palveluihin - ja hyvinvointimatkailuun. Tulevaisuuden mikkeliläinen voi elää ja asua puhtaassa, ekologisessa kaupungissa ja tehdä mielenkiintoisia töitä kestävällä tavalla”, visioi Soile Kuitunen.

Satamalahden rakentamisesta on julkistettu kansainvälinen arkkitehtikilpailu. Suunnittelun lähtökohtana on ekologisuus, mikä näkyy esimerkiksi puun käyttönä materiaalivalinnoissa sekä uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisenä. Rakennukset sijoitellaan siten, että järvinäköalan lisäksi asuntoihin tulee mahdollisimman paljon luonnonvaloa ja aurinkoa voidaan hyödyntää lämmityksessä.

Lisää tietoa Älykäs kaupunki 2020 -hankkeesta löytyy www.mikkeli.fi –sivustolta ja Satamalahden arkkitehtikilpailusta osoitteesta www.satamalahti.fi.